piątek, 28 października 2016

Kruche+karmel+czekolada


Przedstawiam moją przeróbkę tzw. millionare's cake.
Ze słonymi precelkami i orzeszkami ziemnymi.
 Polecam dla wszystkich, którzy chcą szybko zasłodzić się na maksa.
I oczywiście dla wszystkich wielbicieli słodyczy.

Składniki !

kruche ciasto: 
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej ok. 230 g 
3/4 szklanki mąki kukurydzianej ok. 100 g 
masło - 250 g ( zimne, najlepiej prosto z lodówki ) 
3/4 szklanki cukru pudru ok. 130 g 

Przepis:


 Piekarnik nagrzać do 180 st. C.


Mąki i cukier puder wymieszać do połączenia. 
Suche składniki połączyć w masłem. 

Najpierw posiekać nożem, następnie ugnieść do połączenia składników. 



Przełożyć do blaszki i pokryć cały spód. 


Piec ok. 25 minut. 
Wyjąć z piekarnika i poczekać, aż ostygnie. 


Nie miałam blaszki takiego kształtu i rozmiaru, więc zrobiłam DIY z foli aluminiowej. 

karmel: 
1 i 1/4 szklanki cukru
200 ml śmietanki 30%
szczypta soli


Cukier wsypać do garnuszka, tak aby pokrył całe dno. 

Gotując na średnim ogniu poczekać, aż cukier się rozpuści i zabarwi się na brązowy kolor. 
Dodać 1/3 śmietanki i energicznie mieszać ( najlepiej mieszać drewnianą łyżką ). 
Gotować przez około 2 minuty i dodać resztę śmietanki. 

Gotować jeszcze 4 minuty, zdjąć z ognia i poczekać do ostygnięcia. 
Polać ciasto. 


Wcześniejsze warstwy posypać orzeszkami ziemnymi i pokruszonymi precelkami. 




czekoladowy ganache: 
100 g mlecznej czekolady 
130 g gorzkiej czekolady 
220 ml śmietanki 36% 


Śmietankę przelać do garnka i podgrzać ( nie gotować ). 



Zdjąć z ognia i wrzucić cząstki czekolady. 


Odczekać 2-3 minuty i wymieszać do powstania jednolitego sosu. 
Poczekać, aż ostygnie i polać ciasto. 


Smacznego ! 

Halinka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz