W związku z dużą ilością gości w nowym mieszkanku w Gdańsku, trzeba było coś upiec. Przecież gości nie przyjmuje się z pustymi rękami.
Także coś wykobinowałam i podobno wyszło pysznie.
Składniki:
blondie:
- 150 g białej czekolady
- 80 g masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ziarenka z jednej laski wanilii
- szczypta soli
krem:
- 500 g mascarpone
- 250 g serka philadelphia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki Herbaty malina i marakuja
kokosanka:
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 2 białka
- 1/3 szklanki cukru pudru
- dżemor malinowy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Kokosanka:
Wymieszać białka z wiórkami i cukrem pudrem.
Wyłożyć na blaszkę i piec około 10 minut (poczekać, aż się zarumieni) w 200 st.C
Krem:
Serki zmiksować z cukrem pudrem i herbatą.
Schować do lodówki, aby krem nie był płynny.
Blondie:
Masło umieścić w garnku, podgrzać, zdjąć z palnika.
Dodać białą czekoladę, odstawić na chwilkę,
po tym czasie wymieszać do otrzymania konsystencji sosu.
Lekko przestudzić.
W misce wymieszać przesianą mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia.
Dodać jajka, ziarnka wanilii i ciepłą czekoladę, zmiksować na gładką masę.
Piec około 20 minut w 180 st. C.
Po wyjęciu z piekarnika poczekać, aż ostygnie.
I warstwa: blondie
II warstwa: dżem malinowy
III warstwa: krem
IV warstwa: kokosanka
Smacznego!
Halinka.
















Brak komentarzy:
Prześlij komentarz