wtorek, 4 października 2016

Blondie z waniliowym kremem i kokosanką

         
   
                      W związku z dużą ilością gości w nowym mieszkanku w Gdańsku, trzeba było coś upiec. Przecież gości nie przyjmuje się z pustymi rękami. 
Także coś wykobinowałam i podobno wyszło pysznie. 

Składniki: 


blondie:
- 150 g białej czekolady
- 80 g masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ziarenka z jednej laski wanilii
- szczypta soli


krem:
- 500 g mascarpone
- 250 g serka philadelphia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki Herbaty malina i marakuja 


kokosanka:
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 2 białka
- 1/3 szklanki cukru pudru
- dżemor malinowy 



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Kokosanka:
Wymieszać białka z wiórkami i cukrem pudrem. 


Wyłożyć na blaszkę i piec około 10 minut (poczekać, aż się zarumieni) w 200 st.C 

Krem:
Serki zmiksować z cukrem pudrem i herbatą. 
Schować do lodówki, aby krem nie był płynny.


Blondie:
Masło umieścić w garnku, podgrzać, zdjąć z palnika.


Dodać białą czekoladę, odstawić na chwilkę, 
po tym czasie wymieszać do otrzymania konsystencji sosu. 


Lekko przestudzić.
W misce wymieszać przesianą mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. 
Dodać jajka, ziarnka wanilii i ciepłą czekoladę, zmiksować na gładką masę. 


Piec około 20 minut w 180 st. C. 
Po wyjęciu z piekarnika poczekać, aż ostygnie. 


I warstwa: blondie
II warstwa: dżem malinowy

III warstwa: krem 


IV warstwa: kokosanka



Smacznego! 

Halinka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz