Czekolada i kawa to chyba najlepsze połączenie.
Podobno jak się zacznie jeść te babeczki to nie można przestać.
Składniki:
Ciasto:
- 150 g czekolady gorzkiej
- szklanka masła
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki kakao
- 3 średnie jajka
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 50 g czekolady (posiekanej, na wierzch babeczek )
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Formę do babeczek wyłożyć papilotkami.
Nagrzać piekarnik do 180 st. C.
Masło z czekoladą rozpuścić w garnku i odstawić do przestygnięcia.
Przesiać mąkę, kakao i sól.
Ubijać jajka z cukrem przez około 4 minuty.
Dodać czekoladową miksturę do jajek.
Dodać suche składniki, tylko do połączenia. Nie mieszać za długo !
Piec przez około 15-20 minut. Nie trzymać za długo w piekarniku !
Schłodzić na kratce.
Krem:
- 650 g mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżeczki whiskey
Smacznego !
Halinka.











Brak komentarzy:
Prześlij komentarz