sobota, 8 października 2016

Babeczki brownie z kawowym kremem

Czekolada i kawa to chyba najlepsze połączenie.
Podobno jak się zacznie jeść te babeczki to nie można przestać. 

Składniki: 

Ciasto:
- 150 g czekolady gorzkiej
- szklanka masła
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki kakao
- 3 średnie jajka 
- 3/4 szklanki cukru 
- szczypta soli 
- 50 g czekolady (posiekanej, na wierzch babeczek )

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. 


Nagrzać piekarnik do 180 st. C.
Masło z czekoladą rozpuścić w garnku i odstawić do przestygnięcia. 

Przesiać mąkę, kakao i sól.


Ubijać jajka z cukrem przez około 4 minuty.


Dodać czekoladową miksturę do jajek. 
Dodać suche składniki, tylko do połączenia. Nie mieszać za długo ! 
Piec przez około 15-20 minut. Nie trzymać za długo w piekarniku ! 
Schłodzić na kratce. 

Krem: 
- 650 g mascarpone 
- 1/2 szklanki cukru pudru 
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
- 4 łyżeczki whiskey 


Ubić razem wszystkie składniki i wstawić do lodówki na godzinę.



Gdy babeczki już ostygną, udekorować kremem i posypać kawą z kakao.



Smacznego ! 

Halinka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz