czwartek, 17 listopada 2016

Babeczki pomarańczowe z budyniem


Miałam wielką chęć upieczenia czegokolwiek, ale zupełny brak pomysłu i w dalszym ciągu brak blendera i ubijaczki. 
Ale wizyta w sklepie zaowocowała w nowy pomysł, który wyszedł naprawdę pysznie. 
Mimo tego, że blendera nadal nie ma. 
Na szczęście do tego przepisu akurat nie jest zupełnie potrzebny.
Miałam jeszcze tyle siły w rękach, żeby dać sobie radę bez niego. 
Po prostu przepis dla silnej, niezależnej kobiety.

Składniki !

- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki masła
- 2 jajka
- 1/4 szklanki soku z pomarańczy
- starta skórka z pomarańczy
- 2 łyżki wody różanej
- ekstrakt waniliowy
- budyń waniliowy
- biała czekolada ( 100g )
- gorzka czekolada ( 200g )

Przepis:


Nagrzać piekarnik do 220 st. C. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. 


Zmieszać suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia).
Masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia. 
Dodać "mokre" składniki ( mleko, masło, jajka, sok i wodę różaną ) i wymieszać do połączenia. 
Dodać otartą skórkę z pomarańczy. 


Piec około. 20 minut. 


Po ostudzeniu zrobić małe dziurki w babeczkach. 
Przygotować budyń i wypełnić nim babeczki. 


Roztopić czekolady w kąpieli wodnej. 
Białą czekoladę wylać na papier do pieczenia i przełożyć do lodówki, żeby stwardniała. 


Roztopioną gorzką czekoladą pokryć całą białą i przełożyć do lodówki. 


Po lekkim stwardnieniu wycinać kółeczka ( ja zrobiłam to kieliszkiem ). 
Przełożyć do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie odłamać kółeczka i ozdobić babeczki. 



Smacznego ! 

Halinka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz