Cała moja zajawka pieczeniem, gotowaniem i słodkościami zaczęła się od babeczek z proszku ( tzn. w jednej torebce- mieszanka do wypieków, a w drugiej kawałki czekolady, albo jakiś dżem lub lukier )
Od siebie trzeba było dodać tylko jajka, wodę i olej.
Taka filozofia.
Dlatego stwierdziłam, że pierwszy przepis powinien być właśnie na babeczki, takie jakie lubię najbardziej, czyli waniliowo-bananowe z kremem o smaku białej czekolady.
Od siebie trzeba było dodać tylko jajka, wodę i olej.
Taka filozofia.
Dlatego stwierdziłam, że pierwszy przepis powinien być właśnie na babeczki, takie jakie lubię najbardziej, czyli waniliowo-bananowe z kremem o smaku białej czekolady.
Nie są trudne do przygotowania, a później ile szczęścia z jedzenia !
Składniki !
ciasto:
300g mąki
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1szklanka mleka ( dodałam 0,5 szklanki zwykłego i 0,5 szklanki migdałowego )
1/3 szklanka oleju kokosowego
2 jajka
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 banan
2 łyżki syropu klonowego
około 40g czekolady ( u mnie gorzka i z bakaliami )
Przepis:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Formę do wypieku babeczek wyłożyć papilotkami. Nagrzać piekarnik do 220ºC.
Przygotować dwie miski. W jednej zmieszać suche składniki, czyli mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej mokre, czyli mleko, olej kokosowy, jajka, ekstrakt waniliowy i wcześniej rozgniecionego banana z syropem klonowym.
Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać do połączenia.
Dodać rozdrobnioną czekoladę i ponownie zamieszać.
Gotowe ciasto przełożyć do papilotek, do połowy wysokości i piec w 220ºC przez 30-35 min.
Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy babeczki są już upieczone ( do tzw. suchego patyczka, jeśli patyczek jest mokry, zostawić jeszcze na kilka minut w piekarniku)
Gotowe babeczki wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Krem:
200g białej czekolady
500g serka mascarpone
ekstrakt waniliowy
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Poczekać, aż ostygnie, dodać serek mascarpone i kilka kropel ekstraktu waniliowego. Wymieszać do połączenia i pozostawić w lodówce na kilka godzin. Krem ubić mikserem i udekorować babeczki.
Ja posypałam wierzch startą mleczną czekoladą.
Smacznego !
Halinka.














No Ala wygląda smacznie a ciekawe jak smakuje ��
OdpowiedzUsuńsmakuje tak jak wygląda !
UsuńPyszności ! Więcej takich ! :)
OdpowiedzUsuń