niedziela, 11 września 2016

Czekoladowa tarta cini minis z borówkami



Najtrudniej chyba jest wpaść na pomysł, ale z pomocą moich tajemniczych doradców wymyśliliśmy szczegóły dotyczące tego przepisu. 
Cini minis uwielbiam z mlekiem, ale zastanawiałam się jak może smakować ciasto z nich, tak więc nic nie szkodziło spróbować. 
A jeśli chodzi o masę, to kto nie lubi czekolady ?! 
Przecież pasuje do wszystkiego, a na desery jest oddzielny żołądek. 
A żeby było kolorowo zdecydowałam się na borówki. 


Składniki!
spód:
- 180g cini minis
- 90g herbatników
- 120g masła

Formę na tartę posmarować masłem. 


Herbatniki i cini minis rozgnieść jak najdrobniej lub po prostu wrzucić do blendera i zmielić. Masło rozpuścić, dolać do pozostałych składników. 


Powstałą mieszankę przełożyć na spód i boki formy. Mocno docisnąć. Wstawić do lodówki.



masa czekoladowa:
200 g czekolady gorzkiej
200 ml śmietanki 30%
100g masła
1/3 szklanki cukru
1/4 szklanki kakao
1/4 szklanki wody

W garnku wymieszaj kakao, cukier z 1/4 szklanki wody. Dodawać stopniowo śmietankę, aż do otrzymania jednolitej masy. 


Dodać masło i zagotować. Zestawić z ognia i dodać czekoladę, mieszać aż się rozpuści.


Gotową masę przelać na spód i wstawić do lodówki. Gdy lekko stwardnieje ułożyć borówki i schładzać jeszcze kilka godzin. 


Smacznego ! 
Halinka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz