sobota, 10 września 2016

Waniliowo-bananowe babeczki z kremem z białej czekolady.


        Cała moja zajawka pieczeniem, gotowaniem i słodkościami zaczęła się od babeczek z proszku ( tzn. w jednej torebce- mieszanka do wypieków, a w drugiej kawałki czekolady, albo jakiś dżem lub lukier ) 
Od siebie trzeba było dodać tylko jajka, wodę i olej. 
Taka filozofia.
 Dlatego stwierdziłam, że pierwszy przepis powinien być właśnie na babeczki, takie jakie lubię najbardziej, czyli waniliowo-bananowe z kremem o smaku białej czekolady. 


Nie są trudne do przygotowania, a później ile szczęścia z jedzenia ! 


Składniki ! 

ciasto: 
300g mąki 
3/4 szklanki cukru 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1szklanka mleka ( dodałam 0,5  szklanki zwykłego i 0,5 szklanki migdałowego ) 
1/3 szklanka oleju kokosowego
2 jajka
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 banan 
2 łyżki syropu klonowego
około 40g czekolady ( u mnie gorzka i z bakaliami )



Przepis:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 


Formę do wypieku babeczek wyłożyć papilotkami. Nagrzać piekarnik do 220ºC. 



Przygotować dwie miski. W jednej zmieszać suche składniki, czyli mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej mokre, czyli mleko, olej kokosowy, jajka, ekstrakt waniliowy i wcześniej rozgniecionego banana z syropem klonowym. 




Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać do połączenia. 
Dodać rozdrobnioną czekoladę i ponownie zamieszać. 


Gotowe ciasto przełożyć do papilotek, do połowy wysokości i piec w 220ºC przez 30-35 min.


   Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy babeczki są już upieczone ( do tzw. suchego patyczka, jeśli patyczek jest mokry, zostawić jeszcze na kilka minut w piekarniku) 
Gotowe babeczki wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. 




Krem: 
200g białej czekolady
500g serka mascarpone
ekstrakt waniliowy



                     Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Poczekać, aż ostygnie, dodać serek mascarpone i kilka kropel ekstraktu waniliowego. Wymieszać do połączenia i pozostawić w lodówce na kilka godzin. Krem ubić mikserem i udekorować babeczki. 
Ja posypałam wierzch startą mleczną czekoladą. 



Smacznego ! 

Halinka. 





3 komentarze: