wtorek, 17 października 2017

Sernik z figą i kiwi


Weny do jakiegokolwiek opisu nie posiadam, ale wrzucam mega pobudzacz nastroju. 
Przynajmniej dla mnie. 
Polecam.
 I ciasto i piosenkę. 

https://www.youtube.com/watch?v=pBkHHoOIIn8


Składniki :
- szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g twarogu
- 250 g mascarpone
- 2/3 szklanki cukru
- budyń śmietankowy
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4- 5 fig
- 3 kiwi
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka amaretto




Mąkę, cukier, jajko, proszek do pieczenia i zimne masło ugniatamy. 



Rozkładamy ciasto w okrągłej tortownicy i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C na 15-20 minut. Aż się zarumieni. 


W misie miksera umieszczamy składniki na masę twarogową. 


Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. 


Na ostudzony spód wyłożyć masę i umieścić w piekarniku na około 25-30 minut. 



Figi i kiwi kroimy w plasterki. Figi ze skórką, a kiwi obrane. 



W małej miseczce rozrabiamy lukier z cukru pudru, amaretto i soku z cytryny. 
Polewamy owoce. 


Smacznego ! 


Halinka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz