poniedziałek, 30 października 2017

Dyniowe babeczki na halloween


Zapraszam po przepis mojej mamy na ciasto z dyni.
Jak się okazało genialnie sprawdzi się też w kształcie babeczek. 
Ciasto samo w sobie nie jest zbyt słodkie. 
Dlatego słodkości dodaje krem. 
Wielbiciele pierników i dyni będą zachwyceni. 
Obiecuje.
Happy halloween ! 

Składniki: 

- 2 szklanki puree z dyni
- 4 jajka
- szklanka oleju
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- przyprawa do piernika
- łyżeczka soli
- pół szklanki rodzynek
- szklanka orzechów

- 200 ml śmietanki 30 %
- 250 g serka mascarpone
- łyżka cukru pudru
- ekstrakt waniliowy

- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki wody



Dynię pokroić w kawałki i piec w piekarniku przez około godzinę w 180 st. C ( aż będzie miękka) 


Oddzielić miąższ od skórki i zmielić w blenderze na puree. 


Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z 1,5 szklanki cukru. 


Dodać dynię, olej i przyprawę do piernika. ( mokre składniki  ) 


Mąkę przesiać do miski z solą i proszkiem do pieczenia. ( suche składniki ) 


Białka ubić z resztą cukru.



Dodać suche składniki , orzechy i rodzynki. 


Dodać ubite białka. 


Przełożyć do papilotek( upiekłam ok. 15 sztuk) i piec około 40 minut w 180 st. C. 


Ciasta wyszło bardzo dużo więc resztę przelałam do blaszki i upiekłam. 


Przełożyłam do prostokątnej blaszki i piekłam ok. 1,5 godziny, aż do tzw. suchego patyczka. 


Mascarpone ubić ze śmietanką i pod koniec ubijania dodać cukier i ekstrakt. 


Cukier i wodę zagotować, nie mieszając ani razu. 
Od tej pory włożyć termometr cukierniczy i doprowadzić do temperatury 150 st. C. 
Jeśli zauważymy zmieniający się kolor cukru. 
Należy go natychmiast zdjąć z ognia. 
Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną olejem .
Gdy syrop stwardnieje, połamać na kawałki i dekorować babeczki. 



Sztuczna krew: 
I. syrop czekoladowy + miód + czerwony barwnik 
II. cukier puder + sok z cytryny + czerwony barwnik 



Smacznego ! 

Halinka. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz