piątek, 14 kwietnia 2017

Tort czekoladowo - orzechowy



Nie tylko ja mogę piec i mi to wychodzi, ale moi znajomi też są bardzo zdolni.
 Przepis na pyszny tort właśnie od jednego z nich. Polecam !

Składniki:

- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 250 g mascarpone
- 400 g masła orzechowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 350 ml śmietanki kremówki
- 150 g czekolady mlecznej
- ciasteczka oreo ( do dekoracji )


Ubijamy białka, w trakcie dodając po łyżce cukru pudru, aż piana będzie sztywna.


Miksując dodajemy po 1 żółtku i miksujemy.


Przesiewamy do masy mąkę z kakao. Delikatnie mieszamy szpatułką.


Pieczemy 35-40 minut w 160 st C. ( do tzw. suchego patyczka )


Po ostygnięciu biszkoptu pokroić na 3 części i nasączyć ( w tym przypadku nalewką z porzeczki )


Zmiksować mascarpone z masłem orzechowym i cukrem pudrem.


Przełożyć tort kremem.


Podgrzać śmietanę, ale nie doprowadzić do zagotowania.


Roztopić czekoladę w śmietanie i mieszać, aż będzie jednolita masa.
Zostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki, żeby dobrze się schłodziło.


Jak masa się schodzi, ubić i obłożyć tort.


Wierch udekorować pokruszonymi ciastkami oreo.


Piękne fotki i przepis by Sebastian Chwesiuk.

Smacznego !


Sean & Halinka

2 komentarze: