Inspiracją do tego ciasta był sernik miodowo-cynamonowy z cukierni Deker, którego spróbowałam pewnego, pięknego dnia dzięki mojej BFF Julii.
Jest prawie tak dobry jak oryginał.
Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto !
Składniki !
- 500g ciastek korzennych- 170g masła
- 500g śmietanki 30%
- 250g serka mascarpone
- łyżka cynamonu
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki cukru pudru
- łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciastka umieszczamy w mikserze i mielimy.
Rozpuszczamy masło i dodajemy do ciastek.
Przekładamy do formy i przyciskamy do brzegów. Umieszczamy w lodówce.
Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem.
Pod koniec ubijania dodajemy cukier z wanilią i cynamon.
Mieszamy miód z mascarpone i dodajemy do reszty kremu.
Przekładamy krem na przygotowany wcześniej spód i umieszczamy w lodówce na kilka godzin.
Smacznego !
Halinka.














Czy ciasto sie nie rozpadalo, bo widzę, że nie ma zelatyny?
OdpowiedzUsuńnie rozpada się ;)
Usuń