niedziela, 10 czerwca 2018

Ciasto marchewkowe


Jeśli tak jak ja uważacie, że ciasto marchewkowe to nie ciasto, ale bliżej mu do zapiekanki ziemniaczanej, to po upieczeniu go z tego przepisu możecie zmienić zdanie. 
Nie przekonacie się, dopóki nie spróbujecie. 
A teraz szybciutko do kuchni ! 

Składniki: 

- 2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 i 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 4 duże jajka
- 3 szklanki startej marchewki
- garść uprażonych orzechów nerkowca
- garść rodzynek

28 cm tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a brzegi smarujemy masłem, żeby ciasto nie przylgnęło do blachy. 
Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. 


W misce łączymy suche składniki. ( mąka, proszek, cynamon, sól) 
W drugiej misce łączymy olej z cukrem. 
Do mieszanki dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy. 
Do "mokrych" składników dodajemy częściami suche składniki. 


Na koniec dodajemy marchewkę, orzechy i rodzynki. 


Przekładamy ciasto do blaszki i pieczemy około godziny. 
Po wyjęciu z piekarnika, czekamy aż ostygnie. 
Możemy podawać z serkiem philadelphia osłodzonym cukrem pudrem. 




Smacznego !

Halinka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz