czwartek, 18 stycznia 2018

Sernik z białą czekoladą




Może chcecie przepis na super-puszysty sernik, który nie opada ? 
Nie musicie więcej zastanawiać się jak go zrobić !
Wystarczy kierować się przepisem i wyjdzie perfekcyjny. 
A połączenie białej czekolady z lekko kwaśną marakują wygrywa wszystko. 
Także koniec leżenia w łóżku i brać się za pieczenie. 
Warto. 

Składniki ! 

- 2 opakowania sasanek lub innych ciastek
- 200 g masła
- 1 kg twarogu sernikowego
- 2/3 szklanki cukru
- 500 g białej czekolady
- 5 jajek
- ekstrakt waniliowy

- maliny + marakuja



Ciastka mielimy w mikserze i dodajemy wcześniej rozpuszczone masło. 



Układamy spód w tortownicy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. 


Schładzamy w lodówce przez około godzinę. 


Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 


Twaróg miksujemy z cukrem, ekstraktem i czekoladą . 


W oddzielnej misce ubijamy jajka i łączymy z resztą składników. 
Pieczemy przez godzinę w 160 st. C. 
Studzimy najpierw w zamkniętym, później lekko otwartym piekarniku. 
Po całkowitym schłodzeniu ( jeszcze przez około 2 godziny w lodówce ) dekorujemy owocami. 


Smacznego ! 

Halinka. 

1 komentarz: